GRATIS FRAGT TIL PAKKESHOP

Hvorfor begyndte vi?

Vi bor i et parcelhuskvarter i Hvidovre. Grunden er ca. 1000 m2 og baghaven ca. 700 m2. I mange år var den store græsplæne i baghaven ret uinspirerende, uden vi vidste hvad vi skulle gøre ved den, men i juli 2018 skete der noget 🙂 Jeg læste en avisartikel om Søren Ryges programmer ”Far, Mor og Børn”, og efter at have set programmerne og genset dem med min min elskede mand Morten, aflyste jeg den forestående sommerferie. Vi skulle have boet i telt i en svensk skov i en uge med vores 2-årige datter Sophia. Men programmerne havde plantet et insisterende ønske om at være tæt på naturen hele året, lige her hvor vi er, og ikke kun i vores ferier. Jeg følte pludselig at det var noget af det vigtigste, at vores børn kunne vokse op med dyrkning af jorden som et naturligt omdrejningspunkt. Og så begyndte jeg at grave en mark. (Jeg havde ikke læst om permakultur og ”no-dig” endnu).


Marken midt på græsplænen, foråret 2019.

Sophia som nu er tre år, er vokset op uden TV/Netflix/brug af skærm. Vi har i stedet leget rigtig meget sammen, mest indenfor. Hun elsker rollelege, at bygge LEGO, fjolle, løbe, svinge, klatre, danse.. og er glad for at gå i børnehave. Hun har glæde af Københavns små børneteatre, museer, jazzkoncerter for børn, biblioteker og legepladser, men jeg savnede at hun havde mere at lave udenfor i vores have i den friske luft under himlen.

 
Børn bliver så glade udenfor. Naturen er et skønt sted at lege, den er både lidt uforudsigelig og hele tiden under forandring med årstidernes skiften.

”Bondegård” var derfor noget vi legede indenfor på et bord. Jeg havde ikke troet at jeg kunne skabe noget der på nogen som helst måde mindede om, når vi boede her. Men nu et år efter er livet på vores parcelhusgrund forvandlet. Den anden dag fortalte Sophia sin ven at hun bor i et hus, og udenfor er det en bondegård. Halleluja..!

Hen over efteråret og vinteren læste jeg en håndfuld bøger om biodynamisk jordbrug, permakultur og økologisk selvforsyning, og fik anlagt en god mark. Jeg fik et ton hestemøg og 1 ton lerjord af en økologisk landmand, og hentede 1 ton komposjord på genbrugspladsen. Jeg hentede ko-møg ude på en økologisk mark og tang på stranden til gødning, hø og gyldne halmballer.. Og jeg lavede en biodynamisk kompostbunke og fik bestilt kompostbeholdere fra kommunen. Imens byggede Morten et harmonisk hønsehus, en femkantet kaningård, et værksted og et cykelskur. (Ja, han er for vild!)
Nu går der 10 sjove høns og 2 nuttede kaniner rundt ude i haven, og Morten, Sophia og jeg er i gang med at samle bær og høste bladbeder.Vi har ca. 50 forskellige afgrøder og jeg er så begejstret! Det var både sjovt at forspire indenfor, i mistbænken og i drivhuset og at så direkte i jorden ude i marken. Det var spændende at se det få fat i løbet af foråret og nu er det sjovt at høste den ene afgrøde efter den anden. De sidste par dage har vores morgenmad og aftenmåltid bestået af grøntsager fra haven. Vi synes alle det er en fest. Sophia er ligesom børnene på Sydfyn optaget af det hele – helt som jeg drømte om. De tre større børn Mathias på 22 år, Maya på 18 år og Luca på 13 år er meget optaget af deres venner, kærester, interesser, skole, studie og job, men de synes da at haven er blevet Nice.

Det er derfor hovedsageligt Morten, Sophia og jeg som er ude i haven. Vi kan godt lide både at lave have-projekter sammen og være sammen derude hver for sig. Sophias udekøkken og legebord er med vilje placeret midt i marken og imellem Mortens værksted og drivhuset, så vi er tæt på hinanden udenfor, også når vi laver hver vores ting. Der kan være ro og fordybelse i lang tid, før vi snakker sammen igen.

Sophia har en murerbalje ved siden af sit legebord, som altid er fyldt med vand. Vandet gør det sjovt at lave mad med sand, jord, græs, blomster, sten, muslingeskaller..


Sophia og hendes veninde Alberthe leger med vand og kluddermudder, juli 2019

Jeg vil altid være Søren Ryge taknemmelig for at han med sit nærværende slow-tv, fik mine øje op for hvor smukt et familieliv der opstår, når man dyrker jorden sammen. Vi er alle sammen glade for det liv og den ro som der er udenfor. Vi har alle vores yndlingssteder hvor vi lader op udenfor; på en bænk, ved havebordet, nede i skoven sammen med hønsene, med fingrene i jorden ude i marken, inde i værkstedet, på stolen i drivhuset, på et tæppe på græsset eller ved bålet..


Morten får sin morgenkaffe nede ved bålet en lørdag morgen. Juli 2019.

Jeg elsker at skabe sammen med min familie og vores forstadsfarming giver bare anledning til uendeligt mange skønne oplevelser og gøremål. En fredag aften i foråret havde jeg (mens Morten puttede Sophia) en skøn køretur langs kysten på jagt efter sten.. Dagen efter kom min fantastisk kreative søster og niecer for at tegne på stenene, så de blev til skilte på marken. Og dagen efter igen kom min søde mor forbi for at lakere hver enkelt sten, så den kunne holde til at ligge udenfor. Teamwork rocks!


Hvilken fornøjelse det var at opleve min søster og hendes piger male den ene smukke sten efter den anden <3


Min søster og niecer tegnede sten-skilte til alle markstykkerne & 50 afgrøder.